Neonlamp kopen? Dit is alles wat moet je weten

5216

Geschreven door:

Wil je een neonlamp kopen? Dan is het misschien leuk om wat achtergrond informatie te hebben. In dit blog zal ik uitleggen wat een neonlamp eigenlijk is, de prijs, over neon als kunstobject en waarom het een ideaal design item kan zijn voor in huis.

Maar wat is een neonlamp eigenlijk?

De neon lamp zag in de 19e eeuw in Frankrijk het licht. Door de jaren heen heeft hij zich ontwikkeld van pronkstuk op de wereldtentoonstelling van 1893, tot neon reclame, kunstobject en in de afgelopen jaren tot felbegeerd designitem voor in de woonkamer en kinderkamer.

De klassieke neonlamp kun je omschrijven als een met neon gevulde glazen buis, waarin licht opgewekt wordt. Door het aanleggen van een hoge spanning tussen de uiteinden van de buis, ontstaat een reactie in het gas. Deze reactie zorgt ervoor dat elektronen van het gas energie krijgen. Deze energie zorgt ervoor dat er neonlicht zichtbaar wordt. De kleur van het licht is afhankelijk van het soort gas dat wordt gebruikt. Klinkt best wetenschappelijk, niet?

Neonpoodle - Neon lamp kopen, dit moet je weten, het is er in alle vormen

Neon is te buigen in alle te bedenken vormen. (Neonpoodle)

Vormen van neonlampen

De glazen buis waarin het neon wordt gevuld is net als ieder ander glas op hoge temperatuur in veel vormen te buigen. De neonlamp wordt gemaakt in oneindig veel vormen, van rechte buis tot bedrijfslogo’s of zwierige teksten. Complexe vormen vergen vaardigheid, en je hebt er de juiste apparatuur voor nodig. Simpelere vormen zijn vaak goedkoper verkrijgbaar en worden in massa geproduceerd, waar complexere vormen meestal alleen op bestelling of gespecialiseerde webshop verkocht worden.

Neonlamp kopen voor in de woonkamer

De afgelopen jaren zie je op Instagram en Pinterest overal neonverlichting opduiken. Met iconische vormen zoals een hartje, flamingo en cactus – of diepzinnige teksten in een kalligrafisch lettertype voeg je een beetje humor en eigenzinnige individualiteit toe aan elke ruimte.

Waar koop je een neonlamp eigenlijk?

Een neon lamp kun je op verschillende plaatsen kopen, dit kan onder andere via: Marktplaats, een neon ontwerper of in een webshop. Twee webshops uit het Verenigd Konikrijk waar je ze bijvoorbeeld kunt kopen zijn Carousel Lights en Neon Creations, hier kun je ze zowel kopen als op maat laten maken. Creative Neon is een goede plek om naar toe te gaan als je een neonlamp wilt laten ontwerpen.

Een andere optie is opzoek te gaan naar vintage neonlampen, uit een winkel kosten deze vaak veel geld, maar je kunt dus ook kijken op Marktplaats of Ebay. Een kant-en-klaar neonbord is natuurlijk een stuk goedkoper en ideaal wanneer je er eentje vindt die je wilt. Wanneer je wel iets erg persoonlijks zoekt dan kun je het beste naar een ontwerper stappen, dit is niet goedkoop maar dan heb je ook wat

En wat kost zo’n lamp?

De kosten voor neon lampen lopen nogal uiteen, afhankelijk van of je een eigen design maakt, een tweedehands op marktplaats koopt of een neonlamp koopt die in bulk gemaakt wordt.

  • Marktplaats: € 50,- tot € 200,-
  • Nieuw fabrieksproduct: € 50,- tot € 500,-
  • Eigen ontwerp: Vanaf € 1000,-

Je hebt wel een transformator nodig

Alle neonlampen hebben een transformator nodig, dus je moet bedenken hoe je dit moet verbergen als je het op de muur bergt. Als je voor een paar neonletters gaat, moet je overwegen of elke letter een eigen stekker zal hebben of dat alle letters samen met één draad worden aangesloten, dit is duurder, maar visueel wel veel mooier.

Ook moet je in de gaten houden dat deze transformator veel energie vreten, vooral als je ze constant aan hebt staan. Het kan dus zo zijn dat jouw elektriciteitsrekening ineens omhoog gaat. Hier moet je dus het geld voor hebben of je moet de lampen niet constant aan hebben staan

Neon art

Wil je een stapje verder? Dan heb je nog neon art. Neon wordt graag gebruikt in hedendaagse kunst. Overal ter wereld zijn er toegewijde lichtkunstenaars die het fluorescerende licht als een artistiek medium gebruiken. Neon art gaat over wetenschappelijke principes en artistieke expressie. Neonverlichting integreert elektrische technologie, creatief ontwerp en fundamentele concepten van natuurkunde en chemie. Er is zelfs een museum voor. Namelijk het Museum of Neon Art in Glendale, California.

Waar hang je neon verlichting op?

Decoist.com - Neon lamp kopen, dit moet je weten, waar moet je hem ophangen?

In het midden van een lege muur, als blikvanger. (Decoist.com)

Neon verlichting is op zichzelf al een mooi kunstwerk, maar je als je het echt tot zijn recht wil laten komen moet je hem op de goede plek ophangen. Het liefst wil je ze op een plek hangen waar er genoeg ruimte is en waar ze op de muur drijven, de kabels zal je dus weg moeten werken. Ook wil je de rest van het interieur simpel, en zelfs een beetje industrieel houden door middel van baksteen en witte muren.

Neon lichten maken bovendien veel indruk wanneer ze boven een deuropening hangen of in een kelder waar anders geen natuurlijk licht is. Dit zijn creatieve opties om te overwegen.

 

 

Meer nuttige design tips?
Wil je meer tips over design verlichting? etc.

Deze blog delen 🙂

Laatst bijgewerkt: 18 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *