Neon lamp op de kinderkamer, hier moet je op letten

4300

Geschreven door:

Neon verlichting voor op de kinderkamer of babykamer, kan dat? Ja, dat kan zeker! Er zijn een aantal designers die neon verlichting als inspiratiebron hebben genomen om een veiligere variant van plastic en led te maken. Je kunt de kamer van jouw kleintje dus prima stoer maken met neon verlichting. Er zijn een aantal punten waar je op kunt letten wat betreft de veiligheid en functionaliteit van een neon lamp. Wij zetten de tips voor je op een rijtje en delen onze favoriete neon lamp op de kinderkamer.

Veiligheid voorop

Led voor op de kinderkamer

Je wilt bij een kinderkamer natuurlijk wel op een veilige manier te werk gaan, dus kies altijd voor led. Ledlampen worden maar rond de 50 graden, dat is heel koel vergeleken met andere lampen. Led lamp is namelijk volledig brandveilig. Er zit om dit ledlicht ook een extra plastic behuizing om de warmte minder door te laten. Dat maakt de lamp ook nog eens energiezuinig.

Stekkers & Snoeren

Neon lampen worden geleverd met een snoer en stekker, dus om de lamp aan te sluiten heb je een stopcontact nodig. Zorg dat het stopcontact op de juiste hoogte zit en dat de niet gebruikte contacten beveiligd zijn met een stopcontactbeveiliger.

Acaza.be - Originele kabelclips - Neonlicht op de kinderkamer

Acaza.be – Bevestig de snoeren met leuke kabelclips.

Snoeren kun je wegwerken achter een kast, bureau of spijlen van een bed. Hangt de lamp in het midden van een muur? Dan kun je ervoor kiezen om het snoer aan de muur te bevestigen met kabelclips. Zorg in ieder geval dat het snoer niet los hangt en dat kleine kindjes er niet aan kunnen trekken.

Bevestiging

Daarmee komen we op het laatste punt wat betreft beveiliging: zorg ervoor dat de lamp goed en stabiel (met pluggen en meerdere schroeven) aan de muur bevestigd is. Zo weet je zeker dat de lamp niet los kan komen.

Kortom, de checklist voor veiligheid:

  • Is het led?
  • Stopcontacten voorzien van beveiliger?
  • Snoer weggewerkt?
  • Hangt de lamp goed vast?

Hoeveelheid licht op de kinderkamer

Naast dat een neon lamp op de kinderkamer heel tof is, kan de led variant ook nog heel functioneel zijn. Het is perfect als bedlampje om ‘s avonds aan te laten schemeren, om kids er ‘s ochtends bij aan te kleden of om huiswerk te maken. Kijk naar het aantal Lumen (lm) dat wordt aangegeven bij de productomschrijving, dit geeft aan hoe sterk het licht is. Functioneel licht is ongeveer 700 – 800 lm, basis licht is rond de 1000 lm. Bekijk welke lamp je waar moet gebruiken in het blog: Een lichtplan maken is niet alleen voor pro’s.

Als avond lampje

Neonlampen van led zijn ook prima te gebruiken met een dimmer. Sommigen hebben al een ingebouwde dimmer en andere kunnen worden aangesloten op een externe dimmer. Let er bij het kopen van een losse dimmer wel op dat deze geschikt is voor led. Wanneer je een nachtlampje wilt kopen dat altijd zacht licht geeft kun je kiezen voor eentje van 200 – 300 lm.

Omrekentabel: hoeveel lumen heb je nodig?

Met Watt wordt de sterkte van een normale lamp aangegeven, maar led wordt berekend met Lumen. Hieronder vind je een omrekentabel voor de lichtopbrengst van Watt vs. Lumen.

Gloeilamp wattage Lichtopbrengst in lm
15 watt 100 tot 150 lm
25 watt 200 tot 300 lm
40 watt 400 tot 500 lm
60 watt 700 tot 800 lm
75 watt 900 tot 1000 lm
100 watt meer dan 1300 lm

We vergelijken de lichtstroom in lumen van een lamp met het vermogen in watt dat een gloeilamp zou moeten hebben om dezelfde hoeveelheid licht te geven. (Bron: Consumentenbond)

3 leuke merken voor neon lampen

Begin met googelen en je vindt hartjes in verschillende vormen, een wolk in verschillende kleuren en de bekende bliksemschicht. Er zijn leuke variaties van neon lampen voor de kinderkamer. Te vinden van 35 euro tot 250 euro, net afhankelijk van de designer, het merk en het materiaal.

Er zijn een aantal fabrikanten die neonlampen maken speciaal voor op de kinderkamer. Vind hieronder drie van onze favoriete merken.

Neon poodle

Het Australische merk Neon Poodle maakt flexibele ledlampen voor op de kinderkamer. Je kunt elk teken, logo, tekst of zelfs een emoji in namaak neon op aanvraag laten maken. De lampjes worden geleverd met een dimmer, zodat je zelf de felheid kunt bepalen.

De lampjes zijn gemaakt van flexibel PVC en daardoor dus heel veilig. Bovendien zullen de lampen 5 tot 6 jaar meegaan zelfs als je ze 24 per dag aan hebt staan. Onze favorieten zijn bijvoorbeeld het raketje van € 129,00 euro en de ster van € 69,00 euro.

A little lovely company

A little lovely company was ooit een klein bedrijfje, begonnen aan de keukentafel met een droom om kinderkamerdecoraties te maken. Ondertussen opereren ze wereldwijd met ook een hele leuke collectie led-wandlampen.

De lampjes werken simpel en worden geleverd met een witte adapter en aan-uitschakelaar. Met haakjes kun je ze makkelijk ophangen. De ledlampen zijn betaalbaar en geven de kinderkamer een echte wow-factor. Wij vinden het blauwe wolkje van € 59,00 euro heel leuk.

Zilverblauw met QAZQA

Zilverblauw en QAZQA hebben een eigen neon lampen collectie opgezet. Ze haalden hun inspiratie uit hun eigen ervaring met het kopen van een custom made neon lamp, en wilden een consumentenversie creëren die meer betaalbaar was.

De collectie biedt wat meer unieke vormen en maten, zoals bijvoorbeeld een licht blauw maantje voor € 49,00 euro of het woord ‘liefde’ voor €199,00 euro. Onwijs leuk voor aan de muur in een klein kamertje en iets wat je nog jaren kunt bewaren.

Deze blog delen 🙂

Laatst bijgewerkt: 8 oktober 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *