Een lichtplan maken, is niet alleen voor pro’s

2481

Geschreven door:

Ken je iemand, of ben je iemand met zo’n huis waar weinig aandacht is besteed aan het functioneel en sfeervol ordenen van de verlichting? Dan is er nood aan de man, dan is het tijd voor een lichtplan. Ik hoor je denken: dat klinkt professioneel… Maar dat valt best mee, lees maar verder.

Waarvoor heb je eigenlijk een lichtplan nodig?

Jouw interieur vindt je waarschijnlijk erg belangrijk. Maar wist je dat verlichting meer is dan een noodzaak? Het is een erg belangrijk onderdeel van jouw interieur. Het soort licht in een kamer heeft minstens zoveel invloed op de sfeer dan alle meubels bij elkaar. Licht dat geler is creëert bijvoorbeeld een warmere sfeer, terwijl blauwachtig licht je alert maakt en een werkmodus zet. Licht kan dus zelfs effect hebben op hoe je je ergens voelt.

De 4 soorten verlichting in jouw lichtplan

In een lichtplan onderscheiden we vier soorten verlichting die worden ingedeeld op functie. Dit zijn basisverlichting, werkverlichting, accentverlichting en decoratieve verlichting.

Basisverlichting

Basisverlichting is de verlichting waarmee je ervoor zorgt dat een ruimte volledig verlicht kan worden, bijvoorbeeld voor tijdens het schoonmaken. Onder basisverlichting rekenen we het licht dat door vensters naar binnen valt en het licht dat van plafondlampen komt. Het is bij basisverlichting prettig als het daglicht zoveel mogelijk nabootst en dat de gehele ruimte verlicht kan worden, met zo min mogelijk schaduwen.

Werkverlichting

Onder werkverlichting vallen de bureaulamp boven je werkbureau, de lamp boven het aanrecht of de lampen boven de badkamerspiegel. Dit is functioneel licht op specifieke plekken waar je veel licht nodig hebt.

Accentverlichting

Dan is er de accentverlichting, dit is verlichting waarmee je bepaalde interieurstukken uit wilt lichten. Zo kun je een met spotje een schilderij belichten of een lamp naar boven richten op een strak wit plafond waardoor je de hoogte van een vertrek accentueert.

Decoratieve verlichting

Tot slot is er de decoratieve verlichting, dit is de verlichting waar je écht creatief mag worden. Schijn bijvoorbeeld een groene lamp op een grote plant of ledstrip onder een kast. Hier gebruik je lampen om een bepaalde sfeer te creëren, denk ook aan kaarsen of een open haard. Maar ook kan een lamp zelf een soort kunstwerk zijn dat iets toevoegt aan je interieur.

Een lichtplan opstellen in 7 stappen

Nu je weet waarvoor je een lichtplan nodig hebt en welke soorten verlichting je moet overwegen is het tijd om jouw eigen lichtplan op te stellen, en dat doen we in 7 stappen.

1. Plattegrond maken

We beginnen met het maken van een plattegrond van de ruimtes waarvoor we het lichtplan maken. Dat kan met een potlood op ruitjespapier, maar ook met Visio in je Microsoft Office pakket (Pro tip). Hier geef je ook de plek aan waar je meubels staan, bovendien is het handig om aan te geven waar aansluitpunten zitten voor verlichting.

2. Werkverlichting toevoegen

Markeer met een stift cirkels waar je werkverlichting nodig hebt. Als je in een specifieke stoel altijd wilt lezen of op een bepaalde tafel altijd je krantje leest dan moet je dit nu aangeven.

3. Basis verlichting toevoegen

Nu kun je met kruisjes de basisverlichting plaatsen op het lichtplan, de verlichting die je nodig hebt om de ruimte voldoende licht te geven. Houdt hier rekening met de (plafond) aansluitpunten die je tot je beschikking hebt.

4. Accentverlichting toevoegen

Zet nu de accentverlichting in jouw lichtplan, je hebt de kans om creatief te worden. Je zou zelfs gekleurd licht kunnen plaatsen, maar wees hier spaarzaam mee. Een enkele gekleurde lamp kan een ruimte al een geheel eigen karakter geven.

5. Definitieve plaats werkverlichting + decoratieve verlichting

Je hebt de werkverlichting al aangeven in stap 2, maar nu moet je hier definitief de plaatsing van gaan bepalen. Zorg ervoor dat je overal genoeg licht hebt, maar soms is het ook mogelijk om basisverlichting zo aan te passen dat het meteen werkverlichting is, door een iets fellere vloerlamp uit te kiezen naast jouw leesstoel bijvoorbeeld. De laatste plekken waar nog weinig licht is kun je nu je decoratieve verlichting plaatsen.

6. Zoek jou lampen

Nu je weet waar je wat voor soort verlichting nodig hebt, kun je de werkelijke lampen uit gaan kiezen. Tijd dus om het internet af te struinen op zoek naar alle lampen die je wilt hebben. Zorg vooraf dat je een budget hebt voor je verlichting. En shop bewust, want de kosten kunnen snel oplopen.

7. Pro tip

Wanneer je een nieuwbouwwoning gaat betrekken kun je in het bouwplan al aangeven waar jij de aansluitpunten voor je lampen wilt hebben. Dus begin optijd met maken het maken van je lichtplan. (Pro tip)

En klaar is kees, je hebt nu jouw eigen lichtplan op maat en weet precies welke lampen je nodig hebt. Het enige wat je nog hoeft te doen is de lampen te bestellen en te installeren, vanaf dan is de ruimte perfect te verlicht en voor iedere voor jouw relevante situatie.

Meer nuttige verlichting tips?
Wil je meer tips over verlichting en nieuwe design verlichting? Schrijf je dan gratis in voor onze updates.

Deze blog delen 🙂

Laatst bijgewerkt: 20 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *