Designlamp boven de eettafel – Hangt die van jouw goed? 5 Simpele tips

19662

Geschreven door:

Ontbijten, avondeten, lezen en misschien wat werken; je gebruikt een eettafel de hele dag door. De juiste verlichting is daarbij belangrijk. Wil je veel licht, gericht licht of juist sfeervol licht? Het kiezen van de juiste lamp boven de eettafel en hoe je deze netjes ophangt, wordt vaak onderschat. Dus ik vertel graag over hoe je de beste lamp boven jouw eettafel kiest en ophangt.

Wij leggen het je uit aan de hand van 5 tips:

1. Het type lamp
2. De vorm van de lamp en tafel
3. De hoogte van de lamp
4. Andere lichten in de kamer
5. De techniek van de lamp

Tip 1: Kies het juiste type lamp

Bij een lamp boven de eettafel kun je kiezen voor een inbouwspot, opbouw lamp of hanglamp. De hanglamp (ook wel pendelarmatuur) is vanuit esthetisch oogpunt de beste keuze voor boven de eettafel. Deze lamp ‘breekt’ namelijk de ruimte en creëert daardoor een aparte zone in de kamer. Door de neerwaartse lichtbundel van een pendelarmatuur geef je een centraal karakter aan je tafel. Een hanglamp is perfect als de tafel vooral bij het eten wordt gebruikt.

Eettafel en werktafel

Gebruik je de tafel ook om aan te werken? Dan is een staande lamp of een tafellamp ook een goede keuze. Deze zorgt voor functioneel licht op de plek waar je het nodig hebt.
Kies voor een combinatie van meerdere soorten lampen als je de tafel voor meerdere functies gebruikt. Dat kan prima samen en geeft een speels effect aan de lichtval.

Tip 2: Stem de verlichting af op de vorm van de tafel

De vorm van de lamp boven de eettafel wordt idealiter afgestemd op de vorm van de tafel. Neem bijvoorbeeld een langwerpige lamp of een rij met lampen om een lange, smalle tafel te verlichten. Kies bij een vierkante of ronde tafel voor een symmetrische lamp. Op deze manier wordt de eethoek één geheel.

Tip 3: Hoogte van de lamp boven de eettafel

De goede hoogte van een lamp boven de eettafel is essentieel. Een vuistregel is dat de lamp tussen de 60 en 70 cm boven het tafelblad moet hangen. Wanneer je een hanglamp hebt, moet deze als je staat op ooghoogte hangen en als je zit moet je onder de lamp door kunnen kijken. Je wilt je tafelgenoot natuurlijk wel in de ogen kunnen kijken bij het eten.

De grootte van de tafel is nog iets om op te letten bij de hoogte, want wanneer je de lamp hoger hangt kun je een grotere tafel verlichten. Begin met de vuistregel en stel de hoogte bij voor jouw situatie.

Tip 4: Let op andere lichten in de kamer

Wanneer je maar één lamp in de eetkamer of eethoek wilt, is het goed om voor een hanglamp te kiezen die zowel de tafel als de rest van de ruimte verlicht. Anders heb je een verlichte tafel terwijl de rest van de ruimte donker is. Vooral de muren zullen dan erg donker uitkomen. Een andere oplossing kan zijn dat je aanvullende verlichting gebruikt, zoals inbouwspots of staande lampen.

Tip 5: De techniek van jouw eettafel lamp

Deze tip bestaat uit 3 sub-tips

Dimmers

Door een dimmer maak je de lamp multifunctioneel en kun je de hoeveelheid licht aanpassen aan de situatie. De wandschakelaar van een hanglamp kun je vaak vervangen door een inbouwdimmer. Kies voor hetzelfde merk als je huidige wandschakelaar voor het beste effect.

Aantal Watt

Voor de lamp boven een eettafel kun je het best kiezen voor 35 à 50W halogeen (230V), zodat je voldoende licht hebt. Wanneer je de tafel niet voor eten of werken gebruikt, is 20 à 35W halogeen (230V) genoeg om sfeerverlichting te creëren.

Led- of spaarlamp

De wattage-richtlijnen zijn voor led- en spaarlampen anders, omdat het verbruik lager is. De bolletjes zijn een stuk efficiënter en geven meer licht per wattage. Bij spaarlampen kies je voor een wattage dat 5 keer lager is dan het hierboven genoemde aantal watt en voor ledlampen is dit 6 keer lager.

Kortom: het type lamp, de vorm, hoogte, techniek en andere lampen in de kamer zijn van belang bij het kiezen van de perfecte lamp boven de eettafel. Dit zijn eenvoudige tips waarmee je de eettafel net iets beter laat passen bij de inrichting van je kamer en bij de manier waarop jij jouw eettafel gebruikt. Verlichting is een essentieel onderdeel voor de sfeer en functionaliteit van jouw woning of werkruimte.

Vraag je je vaker af wat de beste lamp is om te kiezen in jouw situatie? Schrijf je dan in voor onze design updates, daarin geven we tips met betrekking tot design verlichting.

Meer nuttige verlichting tips?
Wil je nuttige verlichting tips? Schrijf je in voor de updates van Le Design Lamp en ontvang alle ins e outs over design verlichting in je mailbox.

Deze blog delen 🙂

Laatst bijgewerkt: 18 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *