7 hacks voor meer natuurlijk licht in je appartement

3249

Geschreven door:

Natuurlijk licht in je huis is fijn. Maar een goed verlicht appartement is vooral in grote steden, waar woonruimte toch al schaars is, moeilijk te vinden. Dus als je het geluk hebt dat je toch iets tegenkomt dat binnen je budget past en dat gunstig ligt ten opzichte van je werk, neem het dan.

Laat je niet tegenhouden door kleine ramen of door bijvoorbeeld een uitzicht op de muur van je buren, waardoor je weinig natuurlijk licht binnenkrijgt. Want zoals J. Jordaan al zong: “Geef mij maar Amsterdam” dat is mooier dan Parijs. 🙂

Maar wat kan ik doen, nu ik dit kleine appartement met kleine ramen heb dat me ook nog eens een fortuin heeft gekost, om een beetje natuurlijk licht binnen te krijgen?

Als je een Rem Koolhaas huis bezit met ramen vanaf de vloer tot aan het plafond, niets. Iedereen die dat niet heeft, kan deze 7 hacks voor verlichting gebruiken. En dat kun je heel eenvoudig doen aangezien wij al al het huiswerk voor je hebben gedaan.

1. Maak de ruimte rond je ramen leeg voor meer natuurlijk licht

Designmag.fr - Natuurlijk licht in je appartement door ramen vrij te houden

Zonder voorwerpen voor het raam komt er meer daglicht je kamer binnen.

Of je nu één venster in je appartement hebt of tien, je kunt het natuurlijke licht dat binnenkomt gemakkelijk maximaliseren door ervoor te zorgen dat het ook echt in de kamer kan komen. Als allereerste moet je ervoor zorgen dat elke kamer zo gestructureerd is, dat het licht zo ver mogelijk de kamer kan inkomen. Ideaal gezien zou je hele raam vanuit elk punt in de kamer zichtbaar moeten zijn.

Vervolgens moet je grote en lange meubels naar de donkere kant van de kamer verplaatsen, zodat het licht, dat door je raam naar binnenkomt, niet belemmerd wordt. Om dezelfde reden moet je ook alleen lage of dunne planten in je vensterbank zetten.

Zwevende planken, zoals hierboven afgebeeld, laten ook extra licht door. Kasten met glazen deuren en stoelen met smalle poten produceren ook hetzelfde lichtgevende effect.

Bij twijfel moet je dit in je achterhoofd houden: hoe minder schaduwen een object maakt, hoe beter dat is.

2. Plaats strategisch spiegels

Apartementtherapy.com - Natuurlijk licht in je appartement door strategisch spiegels te plaatsen

Verspreid het licht in het vertrek. (Apartementtherapy.com)

Spiegels en andere reflecterende oppervlakken kunnen het bereik van je natuurlijke licht verdubbelen of zelfs driemaal zo groot maken. En door strategisch spiegels te plaatsen, spiegelt het zonlicht naar (bijna) elke hoek. Zoiets als een Parijzenaar die zichzelf een adembenemend uitzicht op de Eiffeltoren geeft.

Voor een maximaal effect kun je het beste spiegels, glanzende metalen of reflecterend glas aan west- en oostwaartse muren hangen, aangezien de zon hierop bijna de helft van de dag staat. Bekijk ook eens waar de lichtstralen in je appartement zich bewegen en voeg daaraan reflecterende oppervlakken toe om ook het licht naar de rest van je huis te kunnen verspreiden.

3. Als je voor gordijnen kiest, kies dan voor lichte kleuren

VTwonen.nl - Natuurlijk licht in je appartement door lichte gordijnen

Gebruik gordijnen met een lichte kleur. (VTwonen.nl)

Soms is het probleem geen gebrek aan natuurlijk licht, maar juist te veel ervan, althans voor de helft van de dag. Als je ramen op het oosten of op het westen uitkijken, kan het zo zijn dat je ‘s ochtends of ‘s avonds een verblindende hoeveelheid licht binnenkrijgt en de rest van de tijd niets. Gebruik raambekleding tijdens de uren dat het meeste licht de kamer binnenkomt maar gebruik geen raambekleding die het omgevingslicht de rest van de tijd belemmert.

Bij het kiezen van de raambekleding kun je het beste voor witte of zachte kleuren kiezen en idealiter voor een materiaal dat een beetje licht doorlaat. Ramen met daarvoor gordijnen tot aan de vloer kunnen een kamer ook groter maken en dit is vooral geschikt voor donkerdere appartementen.

4. Denk ook ‘licht’ qua kleuren

Kies ook zoveel mogelijk voor lichtere kleuren bij het decoreren en het kopen van meubels. Witte en lichtere tinten weerspiegelen natuurlijk licht, terwijl zwarte en donkerbruine kleuren het licht juist absorberen.

Let vooral op je vloerbedekking aangezien de vloeren veel licht van je appartement opnemen. Sommige ontwerpers bevelen zelfs aan om een ​​vloer wit te schilderen om zo de illusie van meer ruimte te creëren, maar alles wit is niet voor iedereen weggelegd. Een wit of een lichtgrijs tapijt kan ook al een hele stap in de goede richting zijn om je appartement lichter te maken.

5. Maak je ramen minstens één keer per maand schoon

Soms zijn de eenvoudigste oplossingen ook de beste. Als je via je ramen veel licht binnenkrijgt en kleuren en oppervlakken hebt die dat weerspiegelen, moet je nog steeds ervoor zorgen dat de bron van je licht wel schoon is.

Net als bij de koplampen van een auto, zal stof en vuil het licht niet goed doorlaten en in dit geval het licht dat via je ramen binnenkomt verzwakken. Als je zo veel mogelijk natuurlijk licht in je appartement wilt hebben, moet je minstens één keer per maand de binnenkant van je ramen schoonmaken en je ertoe zetten om ook de buitenkant echt een paar keer per jaar schoon te maken.

6. Investeer in lampen en kaarsen

Hartruyt.nl - Natuurlijk licht in je appartement door zachte lampen en kaarsen

Vul aan met lampen die natuurlijk licht complementeren. (Hartruyt)

Je ramen hoeven niet de enige lichtbron in je appartement te zijn. Dankzij kaarsen kun je zelfs ’s avonds je eigen natuurlijke licht genereren. Omdat reflecterende oppervlakken alleen zonlicht zullen opnemen, moet je ook andere bronnen van licht in je appartement creëren om zo een ​​lichtstroom te behouden.

Verlichting aan het plafond heeft iedereen, maar investeer ook in wat vloer- en tafellampen en hangende lampen of wandlampen zullen aan elke kamer wat dimensie toevoegen. Als het correct wordt opgehangen, zal andere verlichting het natuurlijke licht aanvullen en

naar elk plekje in je appartement verspreiden. Lees voor tips ons blog Een lichtplan maken, is niet alleen voor pro’s.

7. Vervang enkele deuren voor meer natuurlijk licht

Roomed.nl - Natuurlijk licht in je appartement door zachte lampen en kaarsen

Verwijder een deur. (Roomed.nl)

Als je een bepaalde kamer van je appartement nooit wilt afsluiten, overweeg dan om de deur volledig te verwijderen. Als je kamers met veel licht wel afsluit, kunnen Franse binnendeuren (met veel glas) ervoor zorgen dat het appartement toch licht blijft.

Op dezelfde manier kunnen schuifdeuren de schaduwen en ruimte beperken, die andere deuren opnemen. De installatie hiervan is een veel grotere ingreep, maar het is altijd nog beter dan het installeren van een dakraam, wat ernstige schittering kan veroorzaken, je meubels kan doen vervagen en je huis erg warm maakt.

Voor welke natuurlijke lichtstrategie je ook kiest, het begint altijd met het grondig opruimen van je appartement. Verwijder alle overbodige dingen. Aangezien je zo meer ruimte maakt, krijg je ook meer natuurlijk licht, wat iedereen in elke stad wel wat meer zou kunnen gebruiken. Vooral nu het weer winter wordt.

Meer nuttige verlichting tips?
Wil je nuttige verlichting tips? Schrijf je in voor de updates van Le Design Lamp en ontvang alle ins e outs over design verlichting in je mailbox.

Deze blog delen 🙂

Laatst bijgewerkt: 20 september 2017

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *